| Николай Учиков тренира с Тренто, подписа с Падова |
|
|
|
| Четвъртък, 17 Юни 2010 16:33 |
|
Волейболният национал Николай Учиков подписа договор за една година с отбора от италианската Серия А2 Палаволо (Падова), въпреки че през последните няколко седмици тренираше със световния и двукратен европейски клубен шампион Итас Диатек (Тренто).
В момента Учиков отново е извикан на лагер с националите в Правец.
През последната година бившият играч на Левски-Сиконко игра за втородивизионния италиански Едилезе (Кавриаджо). 207-сантиметровият диагонал направи много силен сезон като в 31 мача отбеляза 466 точки, включително 26 аса и 39 блокади. В Падова Учиков отново ще бъде съотборник с Матео Бургщалер, с когото играха заедно в Кавриаджо. "Привличането на Учиков бе много важно, защото така започнахме да изграждаме един нов силен състав за следващия сезон. Той направи много силен сезон в Кавриаджо и се надявам, че техническите му качества ще ни помогнат да спечелим шампионата в А2", каза изпълнителният директор на Падова Стефано Сантус. "Вече знам силата на Падова, защото миналата година играх срещу тях. Щастлив съм да бъда тук, защото знам, че това е голям клуб, който има сериозен проект и е в състояние да вземе добри играчи", заяви по телефона Учиков специално за клубния интернет сайт. "Постта диагонал е от голяма важност за наст и ни трябваше голям играч. В края на изминалия сезон Николай игра великолепно за Кавриаджо и мисля, че може да покаже още повече от потенциала си тук и да ни помогне. Чакаме го да се върне от България, да се срещнем лице в лице и да подпишем договора", допълни треньорът на Падова Паоло Монтаняни. Любопитно е да се отбележи, че Учиков няма да бъде първия български волейболист, който ще играе в Падова. Преди него още петима българи са обличали "бяло-черната" фланелка на отбора. Това са Димко Антонов през 1983/1984 година, Петко Петков през сезон 1987/1988 година, Димо Тонев през 1989/1990 година, Ивайло Гаврилов през 2001/2002 година, а последният е българинът с италиански паспорт Венцислав Симеонов между 2003 и 2005 година.
|