Skip to content
Home Биографии Световни Остин Рестър: На български първо научих "Наздраве!"
Остин Рестър: На български първо научих "Наздраве!" ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 10 Декември 2009 08:46
Феновете тук са уникални, а състезателите - сред най-добрите в света, споделя калифорниецът на ЦСКА Остин Рестър.
"Ако има само една дума, без която животът в България не би могъл да съществува, то това е "Наздраве!"
Така 27-годишният посрещач на ЦСКА от САЩ Остин Рестър отговаря на въпроса какво е успял да научи на български за десетината дни, в който играе в армейския клуб. Когато в края на лятото "168 часа" писа, че "червените" смятат да привлекат в състава си волейболисти от Америка, това бе възприето като фантастика. Най-вече защото янките са Олимпийски шампиони от 2008 г. и състезателите им се изявяват в доста по-богати първенства. Днес, напук на скептиците, това вече е факт.
Остин Рестър е първият волейболист на Щатите, който играе в българското първенство. Идването му тук изглежда като

пълна авантюра.

"За да съм честен, ще си призная, че знаех съвсем малко за страната ви. Приятелят ми от националния отбор на САЩ Брук Билингс (когото "червените" фенове много добре помнят от мачовете срещу "Фенербахче" в Шампионската лига, б.а.) ме препоръча на мениджъра Иван Ботев, който пък ме свърза с ЦСКА. Само след два дни хванах самолета за София", споделя в първото си интервю пред българска медия калифорниецът Рестър.
През лятото той стана шампион на САЩ по плажен волейбол. Това не е изненада, тъй като доста от националите на янките се изявяват на пясъка през почивката си. Остин признава, че сега му е малко трудно "с обувките".
"Плажният волейбол и този в зала са доста различни и пренастройката за отрицателно време е трудно нещо. Но с помощта на треньора Сашо Попов и останалите момчета от отбора, започваме все по-добре да се сработваме", обяснява Остин.
 Феновете също забелязват това. След недотам убедителните му изяви в началото, сега американецът

започна да влиза във форма.

Вече има и собствени наблюдения върху волейбола в България. "Всеизвестно, че българските волейболисти са едни от най-добрите в света. За двете седмици, в които съм тук, започнах да си обяснявам защо. Не познавам по имена съперниците ни, но видях момчета с уникални качества и физически данни. В ЦСКА също има такива. Но не може да не отдадем заслуженото и на разпределителя Ники Иванов. Прекланям се пред неговото хладнокръвие и способност да поведе тима във всяка ситуация. Това обяснява защо Ники е един от най-добрите волейболисти на този пост в света за последното десетилетие", не пести похвалите първият янки в българския волейболен шампионат.
 Едва ли има роден фен, който да не се съгласи с думите му - в мача срещу Лукойл 37-годишният Иванов наистина подаваше топки към съотборниците си като "по конец".
Най-сериозното изпитание пред Рестър до края на годината ще бъде участието на ЦСКА в Шампионската лига. Съдбата отреди тежък жребий на червените - в една група с бившия европейски шампион и настоящ първенец на Русия "Зенит" Казан. Звездите на сибирския тим са именно двама национали на САЩ - "разпределителят-магьосник" Лой Бол и диагоналът Клей Стенли.
"Определено съм развълнуван от този предстоящ сблъсък, но в никакъв случай не съм уплашен", категоричен е Рестър и типично по американски допълва: "Смятам, че когато играеш срещу едни от най-добрите състезатели в света трябва да си амбициран и мотивиран, а не изнервен и стреснат. Ок, Бол и Стенли са много добри, но срещу тях ще играя така, както срещу всеки опонент. Те просто имаха шанса да спечелят златен олимпийски медал."
За краткото време, в което е у нас, Рестър вече е установил, че феновете на ЦСКА са едни от най-лоялните, но и си искат своето. "Ясно ми е - всичко, различно от златото, ще се счита за провал. Но подкрепата на феновете на ЦСКА е забележителна. Не мога да си представя по-добра ситуация за един състезател. Готов съм да се боря за обичта на почитателите ни", категоричен е американецът.
Той самият вече е много привързан към новите си български приятели. "Животът ви е така направен, че около вас винаги има приятели, семейство. Като започнеш от футбола, през тренировките, до свободното време - винаги има с кой да седнеш, да пиеш кафе и да си поговорите. В САЩ не е така. Отиваш, поръчваш си нещо, слагаш си Ipod на ушите и се захващаш със задачите за деня. В България ситуацията е много освежаваща, защото е коренно обратната", разсъждава американският посрещач на ЦСКА. Той вече е поканил приятелите си от Щатите и ги чака в София.
Волейболистите на ЦСКА са категорични, че американският им колега е изключително земен и весел човек.
"Нямаше никакви високи изисквания и претенции", признават от отбора.
Рестър няма отделен преводач. Помагат му капитанът на "червените" Ники Иванов и треньорът Сашо Попов.
"В България доста хора говорят английски, което определено ме улеснява", споделя Рестър. В София живеят и няколко американски баскетболисти, които тренират в "Лукойл Академик". Засега контактите между тях и Остин са доста спорадични. "Чухме се, но досега разговорите ни бяха предимно кой от кой град и за баскетбол", споделя американският волейболист.

Готов да строи снежен човек

"Като се има предвид, че в Калифорния най-ниската зимна температура е 10 градуса, то студът тук може да се окаже шок за мен", признава Остин Рестър.
Допълва, че все пак няма да му е за първи път и ще влезе в ритъм. "Навремето завърших колеж в Тексас, където температурата падаше и до -12 градуса. Така знам, че ще оцелея и в София", смее се американецът. Притесненията му са, че от тогава са минали години и навярно трудно би направил снежен човек. "Със сигурност трябва да актуализирам способностите си. Но е оптимист: "Само почакайте да завали сняг и ще видите."
По образование Остин Рестър е журналист, завършил е Тексаския университет. Дипломата му не е проформа и Остин има "набито репортерско око". "Бих искал да направя интервю с някой българин над 65 години. Човек, който има ярки спомени от времето на комунизма и може да сравни ситуацията със сегашната. Възможността да чуя от първа ръка как става трансформацията от комунизъм към демокрация ме кара да се вълнувам", обяснява волейболистът-журналист от САЩ.

При сектор "Г" и "червените хулигани"

Макар и от толкова кратко време в България, американецът Остин Рестър вече може да се похвали с нещо, с което не всички волейболисти на ЦСКА биха могли.
Още в първите дни Остин посетил мача на футболния ЦСКА срещу  Базел. "Червените" загубиха двубоя, но Рестър спечелил незабравими моменти. "Седяхме в центъра на сектор "Г" - точно под знамето на "червените хулигани". Беше невероятно! "Хулиганите" са едни на света, не бях виждал такова нещо", разказва ентусиазирано американецът и допълва: "Писах за това на приятелите ми в САЩ. Казах им, че първото нещо, което трябва да видят в София, е мач на футболния ЦСКА и агитката му."

Анкета

Харесва ли ви новия дизайн на сайта?

Кой е тук?

В момента има 6 посетителя в сайта

Тагове