Skip to content
Home Биографии Световни Човекът в машината за точки
Човекът в машината за точки ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Март 2010 14:54
В Кения има около 40 племена, както самият Филип Мейо ги нарича. Най-известното измежду тях е това на масаите, които освен че са полу-номади, са запазили напълно някогашните си обичаи, живеят в хармония с природата и са голяма атракция за многобройните туристи в страната. Всяка от другите етнически групи се отличава с характерен занаят или с практикуването на определен вид спорт. Филип разяснява пред “Тема-Спорт”, че макар леката атлетика да е религия в Кения, само няколко от племената изпращат на световната сцена големите звезди в дългите бягания. Неговото е едно от тях. Не крие, че любовта му към спорта е разпалена именно от леката атлетика.
Настоящата звезда на волейболния отбор на ЦСКА  навремето е тренирал със същата упоритост, с която сега посещава занятията на 4 км, дистанционни бягания на 15 000 м. Когато обаче го питам за волейбол, той веднага отвръща: “Практикувам го откакто се помня”.
Всъщност пътят му към номер 4 сред реализаторите в Шампионската лига през тази година е доста дълъг и то в буквалния смисъл, след като започва в Кения, минава през Япония, за да стигне до малка България.
Родината на Мейо може да се похвали с изключителни традиции в женския волейбол. Сънародничките на диагонала на ЦСКА са спечелили шест от последните десет континентални първенства. Преди световното първенство в Япония през 2006 г. женският национален тим на Кения привлича специалист от Страната на Изгряващото слънце, който да го подготвя за финалите. По това време Мейо вече е в редиците на местния Кей Си Банк, където трудно може да остане незабелязан. “Въпросният треньор ме попита дали искам да играя в Япония и аз казах, да. Просто така”, спомня си кениецът.
Три месеца по-късно той вече е звезда в японската V League, където облича фланелката на Вайсадлер. “Това е място като никое друго. Научих много за живота по време на престоя си там. Те имат хубави пътища, висок стандарт на живот, но нямат време да харчат парите си. Няма с кого да излезеш вечер, няма и какво да правиш. Затова и нивото на самоубийства е толкова високо”, размишлява Филип.

Както може да се очаква, в японското първенство той пробива в челото на класирането при реализаторите. На върха на класацията обаче има един изключително сериозен конкурент – Владимир Николов. След предпоследния двубой в шампионата капитанът на първия ни тим е нанизал 2 т. повече от Мейо. “В последния кръг имахме двубои с различни съперници  в различни градове по едно и също време. След края на моя мач, разбрах, че съм го победил с около 10 т. Сигурно е бил много ядосан, защото се полагаше награда”, усмихва се не без заслужена гордост Филип.

Дали е бил ядосан не е ясно, но Владо за пореден път показва, че е изключителен спортсмен. Веднага след като треньорът на ЦСКА Александър Попов му споделя, че се нуждае от добър реализатор, той се сеща за големия си конкурент на островната държава. “Тогава не знаех дори, че е от България. Не го познавах. Не знам откъде е взел номера на GSM ми. Обади ми се един ден и ме попита дали ми е интересно да подсиля четвъртия през изминалия сезон в една малка европейска страна. Тогава ЦСКА беше доста зле. Моята цел докато играех в Япония, винаги е била да дойда на Стария континент. Затова и не му мислих много. Приключенията не ме плашат, напротив, обичам ги”, обяснява Филип докато от съседната маса упорито се чува думата “волейбол”. Очевидно са го познали.

“Заминах си в Кения при моето семейство през лятната пауза, а когато Попов се свърза с мен, си казах: Какво толкова, тръгвам, пък ако не ми хареса, ще се върна в Япония или дори в Кения. По това време моят стар отбор у дома имаше нужда от мен. Аз обаче реших: България”.

От тогава до сега Мейо се превърна в мерило за представянето на тима. Когато той има ден, ден има и ЦСКА.Още през първата си година на 4 км, кениецът стига до златото в шампионата, като е в основата на постигането на първа титла след цели 13 години суша за армейците. През следващия сезон, когато червените остават подгласници на Левски-Сиконко, той е обявен за топреализатор.

ТОВА Е ТОЙ
Име: Филип Мейо
Роден на: 3 януари 1982 г.
Висок: 198 см, тежи 82 кг
Отбори: Кей Си Банк (Кен), Вайсадлер (Яп), ЦСКА
Успехи:
Най-резултатен в елитната лига на Япония за сезон 2006/07
С родния си Кей Си Банк е пети в Африканската шампионска лига през 2005 година.
4-ти със състава на Кения на Африканските игри през 2007 г. Нападател №1 на турнира и най-добър реализатор със 114 точки.
Шампион на България – 2008 г.
Най-добър реализатор в Суперлигата за сезон 2008/09
4-ти сред реализаторите в груповата фаза на Шампионската лига за сезон 2009/10

Анкета

Харесва ли ви новия дизайн на сайта?

Кой е тук?

В момента има 10 посетителя в сайта

Тагове