Skip to content
Home Информация Отбори Професора: Теодор Тодоров е безподобен талант, чака го бляскаво бъдеще
Професора: Теодор Тодоров е безподобен талант, чака го бляскаво бъдеще ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 26 Април 2010 14:52
Треньорът на националния мъжки отбор по волейбол Силвано Пранди не пропусна нито едно разиграване от финалите за купата на България. Зоркото око на Професора попиваше последни впечатления от играчите, които играят на роден терен, преди официалното начало на подготовката на тима за Световната лига на 3 май. Ето какви бяха впечатленията на италианеца след видяното в зала „Христо Ботев”.

Г-н Пранди, какви са вашите впечатления от нивото на отборите след видяното от финалите за купата на България?
- От чисто техническа гледна точка, станах свидетел на един много интересен полуфинал между ЦСКА и Левски. Нивото на играта и на волейболистите беше сравнително много високо. Над всички беше тона на червените. ЦСКА е страхотен тим, международно признат и уважаван, категорично най-добрият в България към този момент. Без съмнение, в редиците на армейците най-много харесвам централните блокировачи Теодор Тодоров и Николай Николов, които са част от националния отбор. Левски загуби много от най-добрите си състезатели през миналия сезон и по-слабата игра е обяснима. Другият полуфинал беше доста по-слаб, а Лукойл Нефтохимик бе с класи над съперника Калиакра. Като цяло съм много щастлив, че успях да гледам тези хубави срещи и добрата игра на националите.

Кой ви направи най-силно впечатление в тези срещи?
- Категорично Ви казвам, Теодор Тодоров. Не е за вярване какъв талант е това момче. Просто нямам думи. Той е един от най-големите таланти в света на този пост. Тодоров вече е един-от най-добрите централни блокировачи в Европа. Ако всичко е наред, на него му предстои страхотно бъдеще. И това, което особено ме впечатли – той е подобрил страшно много формата си в сравнение с миналата година. Тошко беше част от разширения състав на национални отбор през 2009 г. Затова имам наблюдения. Титулярното му място в ЦСКА му е помогнало да израсне видимо за една година.

Много от големите звезди на националния отбор като Матей Казийски, Владо Николов, Тодор Алексиев ще закъснеят покрай финалите в италианското и руското първенство. Това ще наруши ли планираната подготовка и ще Ви създаде ли проблеми?
- Абсолютно никакъв проблем няма да ми създаде тяхното отсъствие. Първо, защото подобен казус възниква пред абсолютно всички други отбори фаворити. Състезатели като Казийски, Николов и Салпаров ще играят за клубовете си, но на много високо професионално ниво. Така че когато се присъединят към националния отбор, те ще бъдат в чудесна форма и аз няма защо да се притеснявам. Освен това, понякога дори е по-добре да се започне подготовка с по-младите и неопитни състезатели. Така ще имам възможност да работя много по-усърдно с тях 15-ина дни. Това определено е добра ситуация, както за мен, така и за отбора.

В този смисъл, през тази година вие дадохте възможност на много млади състезатели, между които и четирима пълни дебютанти, да бъдат част от разширения състав. Имат ли те реален шанс да се включат в мачовете?
- Може би да. Все още не мога да кажа. Трябва да сравня новаците с тези, които вече са носили националната фланелка. Между дебютантите има много интересни имена, като например това на Николай Пенчев от Пирин. Видяхте колко добре се представи Виктор Йосифов миналата година. Младият Валентин Братоев също. Е той не е толкова млад, но е нов, защото не игра за Световната лига предишния сезон. Това, което със сигурност мога да кажа е, че двама до трима младоци ще са много полезни в първия тим.

Реално ли е да мислим за световна титла или спечелване на Световната лига?
- Ние винаги се опитваме да спечелим. Моите очаквания винаги са за победа, а не за поражение. Давам си сметка, че по света има много добри отбори – Бразилия, Русия, Италия и САЩ. Ние обаче също не сме случайни и се опитаме да сме по-добри всеки път срещу всеки един съперник, който и да е той. Когато започваме един мач, ние винаги очакваме да триумфираме. Ако не успеем, опитваме в следващия. Това е формула за успех. 

Анкета

Харесва ли ви новия дизайн на сайта?

Кой е тук?

В момента има 12 посетителя в сайта

Тагове